/

Genotipare HPV

Genotipare HPV

Genotipare HPV :

Ce reprezinta infectia cu HPV?

HPV este prescurtarea de la Human Papiloma Virus, acesta este un virus extrem de contagios.Statisticile medicale au demonstrat că până la 80% din persoanele active sexual dobândesc acest virus, la un moment dat în decursul vieţii.

Există totuşi o latură pozitivă, şi anume că virusul poate dispărea în timp, însă doar în cazurile în care organismul are un sistem imunitar puternic şi poate lupta împotriva infectiei . Din nefericire consecinţa cea mai gravă este că HPV-ul poate duce la dezvoltarea cancerului de col uterin, care este al doilea ca frecvenţă dintre toate tipurile de cancer în întreaga lume (primul loc fiind ocupat de cancerul de sân).

Există peste 100 de tulpini de HPV, infecţiile produse fiind asimptomatice, ele se clasifica:
– HPV cu risc oncogen scăzut: pot provoca o serie de alte afecţiuni benigne, vegetaţii veneriene;
– HPV cu risc oncogen crescut: infecţia persistentă cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad înalt sau cancer de col uterin;

Aceasta infectie in cele mai multe cazuri se transmite prin contact sexul,utilizarea prezervativului nu  ofera protectie,alte metode de infectare sunt lenjeria intima ,utilizarea de prosoape la comun cu persoane afectate sau chiar din piscine.

Ce conditii sunt necesare pentru efectuarea testarii?

Cu 48 de ore inainte de a va prezenta la medicul ginecolog pentru testul HPV se recomanda intreruperea activitatii sexulale,evitarea spalaturilor vaginale sau administrarea de ovule,creme sau spermicide si sa nu fiti la menstruatie

Cum se recolteaza?

Pentru recoltarea celulelor in vederea realizarii analizei, femeia este asezata pe masa ginecologica, este introdus speculul vaginal si apoi o periuta fina pana in canalul colul uterin, care este rotita pentru colectarea de celule. Aceasta procedura  nu este dureroasa poate fi insa inconfortabila.. Cu cat pacienta este mai relaxata, cu atat mai rapid si mai putin inconforatabil este testul.
In cazuri rare si mai ales daca exista o inflamatie la nivelul colului uterin, este posibil sa apara o usoara sangerare imediat dupa recoltare.