/

Colposcopie

Colposcopie

Colposcopie :

Ce reprezinta colposcopia?

Colposcopia este o investigatie simpla, neinvaziva  si rapida in diagnosticarea unor afectiuni ale colului uterin (leziuni precanceroase sau cancer de col uterin).

Cand se efectueaza colposcopia?

Recomandare pentru efectuarea colposcopiei este atunci cand pacienta:
– prezinta rezultate anormale ale testului papanicolau
– are sangerari vaginale care nu sunt  asociate cu menstruatia
– acuza sangerari in timpul sau dupa actul sexual
– are prezente tulpini de HPV

Conditii de efectuare a investigatiei?

Un interval de 48 de ore pana la prezentarea la medic este recomandat evitarea contactelor sexuale ,dusurilor vaginale,utilizarea tampoanelor interne sau a altor creme vaginale precum si sa nu fiti la menstruatie.

In ce consta interventia?

Pentru efectuarea colposcopiei pacienta sta in pozitie ginecologica,medicul introduce speculul pentru a departa usor peretii vaginali expunand astfel colul uterin,colposcopul se aduce la o distanta de 30 centimetri de vagin si cu o sursa de lumina medicul vizualizeaza  cervixul.O prima inspectie a colului se face fara  a folosi solutii ,apoi se badijoneaza colul uterin cu acid acetic si solutie iodata(Lugol) pentru a evidentia zonele anormale din punct de vedere celular. Primirea rezultatelor este imediat dupa efectuarea interventiei.

In situatia in care colposcopic se observa reziuni la nivelul colului uterin  se recomanda dupa caz chiretaj biopsic de endocol si/sau electro-rezectie cu ansa diatermica(ERAD).