/

Examen Papanicolau

Examen Papanicolau

Examen Papanicolau :

De ce sa facem testul Papanicolau?

Cancerul de col uterin  ainceput sa fie din ce in ce mai frecvent  in randul femeilor cu varste scazute,acest tip de cancer nu prezinta simptome pana in faze avansate cand este uneori deja prea tarziu.Un simplu control ginecologic anual insotit de un test papanicolau te poate salva!

Tuturor femeilor le este recomandata testarea anuala odata cu inceperea vietii sexuale.

Ce conditii sunt necesare pentru efectuarea testarii?

Cu 48 de ore inainte de a va prezenta la medicul ginecolog pentru testul Papanicolau se recomanda intreruperea activitatii sexulale,evitarea spalaturilor vaginale sau administrarea de ovule,creme sau spermicide si sa nu fiti la menstruatie.

Cum se recolteaza?

Pentru recoltarea celulelor in vederea realizarii analizei, femeia este asezata pe masa ginecologica, este introdus speculul vaginal si apoi o periuta fina pana in canalul colul uterin, care este rotita pentru colectarea de celule. Aceasta procedura  nu este dureroasa poate fi insa inconfortabila. Cu cat pacienta este mai relaxata, cu atat mai rapid si mai putin inconforatabil este testul.
In cazuri rare si mai ales daca exista o inflamatie la nivelul colului uterin, este posibil sa apara o usoara sangerare imediat dupa recoltare.