Investigatii infertilitate
Infertilitatea
Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil in 12 luni avand raporturi sexuale regulate si neprotejate. In prezent datorita stresului cotidian, conditiilor socio-economice si a varstei inaintate la care se incepe procreerea copiilor din ce in ce mai multe cupluri apeleaza la specialisti uneori existand si situatii cand fertilizarea in vitro este ultima solutie.
Pentru a stabili cu exactitate cauza infertilitatii in cuplu este recomandat sa se investigheze ambii parteneri.
Investigatia efectuata de barbati este spermograma, in functie de calitatea rezultatului se stabileste modul de investigare a partenerei.
Investigatii ginecologice
1. Sonohisterosalpingografia
Ce inseamna sonohisterosalpingografia?
Sonohisterosalpingografia (sonoHSG) este investigatie ecografica exploratorie ce are ca scop vizualizarea cavitatii uterine si trompele uterine. SonoHSG foloseste o substanta de contrast (ExEm Foam),aceasta permite vizualizarea ecografica mult mai clara a cavitatii uterine. Procedura foloseste imagini ecografice ce nu iradiaza si nu necesita anestezie si se realizeaza in zilele 5-10 ale ciclului menstrual.
Ce este bine sa faceti inainte de SonoHSG?
Ca si orice alta investigatie medicala este necesara efectuarea unor analize ce ne permit sau interzic SonoHSG,acestea sunt:culturi si secretii de col,testul Babes-Papanicolau,hemoleucograma,VSH si proteina C.
Cum se realizeaza procedura SonoHSG?
Pacientei aflate in pozitie ginecologica i se introduce in vagin speculul astfel incat sa se poata vizualiza cu usurinta orificiul extern al colului uterin.Se realizeaza dezinfectia colului cat si a vaginului ,apoi se introduce un cateter prin col,la capatul estern al cateterului se ataseaza seringa ce contine substanta de contrast si se injecteaza,sub ghidaj ecografic se urmareste traseul solutiei ,se realizeaza captarea imaginilor ce vor fi inmanate pacientei la sfarsitul procedurii .
Exista reactii adverse?
O mica parte din femei prezinta ocazional crampe pelvine in timpul sau dupa procedura dar acestea sunt de mica intensitate si scurta durata.In primele 1-2 zile dupa procedura poate exista o mica sangerare.
2. Monitorizarea ovulatiei
Ce reprezinta ovulatia?
Ovulatia este un proces prin care se elibereaza un ovul matur din foliculul graafian,acesta incepe la pubertate si inceteaza la menopauza.Perioada fertila a femeii este la mijlocul ciclului menstrual,faza in care se poate ramane insarcinata, insa exista situatii in care ovulatia nu se produce natural si se intervine hormonal atat prin tablete cat si injectabil.
Monitorizarea ovulatiei
Monitorizarea ovulatiei ecografic este cea mai sigura metoda de a afla cu exactitate cand foliculul se afla la maturitate,in functie de tratamentul de stimulare se stabileste si ritmul intalnirilor pentru a stabili dimensiunile folicului,ovarul pe care se dezvolta si grosimea endometrului unde urmeaza sa se implanteze embionul.