Monitorizarea sarcinii
Ecografia in starea incipienta
Ce reprezinta sarcina incipienta:
Varsta sarcinii se masoara in saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii, exceptie facand situatiile in care sarcina s-a obtinut in urma unor tehnici asistate de reproducere cum ar fi inseminarea intrauterina sau fertilizarea in vitro.
Scopul ecografiei:
– Diagnosticul de sarcina: in situatia in care menstruatia intarzie sa apara sau testul de sarcina este pozitiv domnisoara/doamna contacteaza medicul ginecolog pentru a stabili o intalnire. Perioada favorabila unei primi ecografii este ideala intre 6 si 7 saptamani de la ultima menstruatie deoarece in acel moment este posibila evidentierea elementelor caracteristice sarcinii incipiente.
– Localizarea sarcinii: Ideal este ca toate sarcinile sa se fixeze intrauterin dar din pacate exista si situatii in care embrionul in drumul sau catre uter din diferite motive(de obicei afectiuni ale trompelor datorate unor infectii) se poate implanta in mucoasa trompei si incepe dezvoltarea la nivelul acesteia. Datorita faptului ca trompa nu poate suferi aceleasi modificari in sarcina ca si uterul exista posibilitatea ca o data cu cresterea embrionului aceasta sa se rupa, viata gravidei fiind pusa in pericol datorita sangerarii masive.
Ce se monitorizeaza:
In urma stabilirii locului de dezvoltare a embrionului se urmareste stabilirea viabilitatii sarcinii.
– Sacul gestational este un element ce se urmareste la o sarcina incipienta, acesta prezentandu-se ca o formatiune rotunda, de culoare neagra in interiorul cavitatii uterine.
– Vezicula vitelina se formeaza in interiorul sacului gestational, rolul sau fiind de a asigura hrana embrionului in primele faze de dezvoltare.
– Embrionul poate fi depistat ca o structura de sine statatoare la o lungime de 2-3 mm, apare sub forma unei ingrosari pe marginea vezivului viteline. Lungimea cranio-caudala reprezinta lungimea embrionului si este cel mai exact element de stabilire a varstei gestationale.
– Activitatea cardiaca este vizibila incepand cu saptamana 7, aceasta se observa sub forma unui punct ce pulseaza in interiorul embrionului. Utilizarea tehnicii Doppler este recomandata incepand cu saptamana –– de sarcina deoarece se pot produce leziuni cerebrale.
– Uterul si anexele uterine sunt si ele monitorizate ecografic pentru a exclude posibile malformatii sau noduli fibromatosila nivelul uterului sau tumori la nivelul ovarelor, insa de mentionat este faptul ca in aceasta perioada unul din ovare prezinta un „chist” normal, asa numitul „corp galben” ce ramane prezent pana apare placenta .
In perioada incipienta de dezvoltare a embrionului se utilizeaza examinarea vaginala in ciuda faptului ca este una neplacuta are avantajul de a observa cat mai bine detaliile descrise anterior.
Morfologie fetala trimestrul I
Cand se face :
Ecografia morfologica de prim trimestru se realizeaza intre 11 – 13 saptamani si 6 zile de sarcina, moment in care fatul este suficient de dezvoltat pentru a se putea face o analiza detaliata a anatomiei sale. O parte din organe sunt complet formate, altele precum plamanii si sistemul nervos central vor suferi numeroase transformari atat ca structura cat si ca functie.
Scopul ecografiei :
Morfologia de prim trimestru are rol de a depista anomalii cromozomiale atunci cand este efectuata in asociere cu testare serologica.
Ce se urmareste:
In cadrul ecografiei se urmaresc o serie de markeri ecografici ce se pun in corelatie cu valorile testului de sange ce se efectueaza incepand cu 9 saptamani si 2 zile(test efectuat pe analizatorul Kryptor, aparat ce este acrediat de centrul FMF din UK)????????????????????.
Markerii monitorizati sunt:
– Translucenta nucala ce reprezinta o colectie de lichid localizata in regiunea cefei fetale, ecografic se vizualizeaza o linie alba in partea cea mai din spate a gatului.
– Osul nazal apare sub forma unei linii albe imediat sub piele si reprezinta portiunea dura de la radacina nasului
– Ductul venos este reprezentata de catre un vas de sange ce functioneaza doar in viata intrauterina in interiorul ficatului si are rolul de a permite trecerea sangelui oxigenat care vine de la placenta catre inima si de aici spre creierul fatului.
– Fluxul prin valva tricuspida.
La momentul acestei ecografii morfologice se mai urmaresc si alti parametri:
– lungimea osului maxilar
– unghiul facial
– lungimea cranio caudala
– activitatea cardiaca
– vezica urinara
– structura si insertia cordonului ombilical
– malformatii structurale fetale
Morfologie fetala trimestrul II
Cand se realizeaza:
Perioada favorabila morfologiei de trimestrul II este intre 20 – 24 saptamani de gestatie.
Scopul ecografiei:
Aceasta morfologie fetala ajuta la stabilirea existentei posibilelor malformatii dezvoltate de la efectuarea morfologiei de trimestrul I pana in momentul examinarii, in acest interval de timp existand posibilitatea aparitiei unor anomalii in dezvoltarea unor organe.
Evaluarea ecografica ajuta parintii sa se indrepte spre diferite centre specializate inainte ca fatul sa se nasca in cazul in care acesta are malformatii, astfel crescand rata de recuperabilitate sau supravietuire, insa din nefericire exista si malformatii incompatibile cu viata extrauterina recurgandu-se astfel in mod legal la intreruperea sarcinii.
Ce se urmareste.
Aceasta ecografie dureaza intre 30-45 minute, existand si situatii in care unele parti ale corpului fatului nu sunt accesibile in conditii favorabile si este necesara o noua examinare. Examinarea 4D permite aprecierea normalitatii fetei, miscarile fatului, structura articulatiilor, forma capului si a corpului si este o examinare ce poate fi inteleasa mult mai usor de catre parinti. Evaluarea organelor interne se face in modul 2D.
Raportul ecografic ne ofera urmatoarele date:
– Cap: forma si dimensiunile capului, dimensiunea cornului posterior la ventricul lateral, forma si dimensiunea cerebelului, dimensiune cisterna magna, grosimea pliului nucal
– Fata: integritatea buzelor, maxilarul superior, prezenta celor 2 globi oculari si pozitia acestora, prezenta /absenta osului nazal.
– Cord: pozitia inimii, prezenta si raportul celor patru camere, vasele ce se conecteaza la inima, pozitia si dimensiunile vaselor ce ies din partea stanga si dreapta a inimii.
– Abdomen: circumferinta abdominala, pozitia stomacului, insertia si structura cordonului ombilical, aspectul anselor intestinale, vezica urinara, prezenta si structura rinichilor.
– Membre superioare si inferioare: prezenta celor 3 segmente pentru fiecare membru, pozitia gleznei si a incheieturii mainii, aspectul degetelor
– Spate fetal: forma si integritatea coloanei vertebrale.
– Anexele fetale: cantitatea de lichid amniotic, pozitia si gradul de maturitate a placentei, lungimea canalului cervical si fluxul prin arterele uterine.
Morfologie fetala trimestrul III
Cand se realizeaza :
Perioada ideala de realizare este la 32 de saptamani cu limite intre 30 si 34 saptamani.
Scopul ecografiei :
Incepand cu saptamana 28 de sarcina, gravida se afla in trimestrul III, in aceasta perioada organele sufera schimbari in ceea ce priveste dimensiunile si functia.
Ce se urmareste :
In cadrul sarcinii exista si malformatii cu expresie tardiva(dupa 28 de saptamani), acestea sunt:
– spina bifida oculta;
– leziunile cerebrale distructive – pot aparea la orice varsta gestationala;
– microcefalia – diagnosticul poate fi formulat in a 2-a parte a trimestrului 2 de sarcina;
– leziunile cerebrale determinate de unele infectii intrauterine (CMV, Toxoplasma, Rubella) – la momentul examinarii leziunile pot avea o expresie ecografica discreta sau absenta;
– hipoplazia pulmonara – leziunile au o evolutie progresiva, diagnosticul putand fi formulat in trimestrul III de sarcina;
– obstructiile intestinale – atrezie duodenala, atrezie jejuno-ileala, boala HIRSCHSPRUNG – elementele ecografice de diagnostic devin vizibile dupa 26 saptamani de gestatie;
– formatiunile chistice abdominale – hepatice, splenice, coledociene, ovariene – cel mai fregvent devin vizibile in trimestrul III de sarcina;
– displaziile scheletice – cele letale devin vizibile numai dupa 24 de saptamani de sarcina, iar cele de postura(picior stramb congenital, anomalii de postura ale mainilor, etc.) devin evidente numai in trimestrul III de sarcina.
Conform celui mai mare studiu european, Eurofetus, realizat in 61 de centre de diagnostic prenatal, anomaliile cardiace minore sunt diagnosticate in procent de 20,8%, cele cardiace majore 38,8%, anomaliile urinare 88,5%, ale sistemului nervos central 88,3%. In general, rata de detectie a anomaliilor fetale majore nu depaseste 75%, iar cele minore 45%(Grandjean H,Larroque D, Levi S. The performance of routine ultrasonographic screening of pregnancies in the Eurofetus Study.Am I Obst Gynecol).
O gama larga de anomalii functionale – tulburari metabolice, hemoglobinopatii, etc – nu determina modificari ecografice si in consecinta pot fi diagnosticate numai dupa nastere.